Cultura
Pentru populatia municipiului au fost construite, incepand cu 1968, blocuri de locuinte, distrugandu-se, din pacate, aproape intreg oragul vechi, inclusiv cladiri solide si reprezentative, aspectul actual fiind, practic, complet nou.
Slobozia isi are, insa, ca orice asezare omeneasca, propria sa viata, iar locuitorii sai beneficiaza de facilitatile unui oras modern: acesul la educatie si cultura, ingrijirea sanatatii si posibilitati de petrecere a timpului liber i.Spitalul
 judetean
Colegiul
National
 Mihai Viteazul
In Slobozia functioneaza un spital cu 600 de paturi, doua policlinici, dispensare si cabinete medicale. Pentru copii si tineri exista gradinite si scoli, patru licee , precum si sali de sport si stadion. Pentru cei ce doresc sa se destinda si sa se informeze le stau la dispozitie Muzeul Judetean, cu spatii expozitionale de etnografie, arta, arheologie, istorie, Biblioteca judetena, Muzeul Agriculturii, Casa de Cultura a Sindicatelor. Anual se organizeaza festivaluri si concursuri de muzica si  teatru.
In 1990 a fost inaugurat Centrul Cultural purtand numele celebrului dirijor si compozitor Ionel Perlea, fiu al Ialomitei. Acest edificiu cuprinde sali de expozitie si spectacole, librarii, institutii culturale. In anul 1999 Centrul Cultural Ionel Perlea a intrat in circuitul UNESCO. 

Cultele religioase se bucura de libertate deplina. Exista mai multe biserici si catedrale ale diferitelor culte.Un eveniment important s-a derulat in 1993: infiintarea la cererea clerului si credinciosilor , a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, cu sediul la Slobozia, ca o recunoastere a rolului jucat de-a lungul secolelor de Manastirea Sfintii Voievozi in pastrarea traditiilor crestin-ortodoxe.
Desi Slobozia nu este un oras turistic, beneficiaza de vecinatatea statiunii Amara, ca si de pozitia sa pe drumul european E60 spre litoralul Marii Negre. Hotelurile si restaurantele, popasurile turistice de pe sosea, au sporit gradul de activitate pentru turism.
 
Monumentul eroilor din razboiul pentru intregirea neamului 1916-1918  Monumentul eroilor revolutiei din decembrie 1989 

Reinodand traditia administratiei publice teritoriale , datand inca din 1864, Consiliului Local al Municipiului Slobozia asigura prin politica sa buna administrare a dotarilor edilitare, finanteaza asistenta sociala, sanatatea, invatamantul, cultura, totul in sprijinul si in interesul cetatenilor orasului.